Grilovaná vepřová kýta

Multifunkční grilTento recept je určen pro grilování kýty na multifunkčním grilu.

Grilování kýty je dnes moderní i přesto, že právě maso z kýty je velmi suché a vyžaduje pracnější přípravu. Bez napíchání (naložení) a prošpikování kýtu raději ani negrilujte.

Nálev na napíchání:

  • 1 l vody
  • 1 dcl oleje
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1kg masa cca 2 g soli)

Nálev připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí, přidáme sůl podle váhy masa a necháme ho projít varem. Po vychladnutí musíme nálev přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční jehlu.

Multifunkční gril

Marináda na potírání:

  • 2 l piva
  • 1 dcl oleje
  • 8 stroužků česneku
  • 5 lžic grilovacího koření
  • 2 lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 1 lžička vegety

Postup:

1) Kýtu nejprve prošpikujeme. Slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit. Omytou, očištěnou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme také na hranolky. Zeleninové nudličky spolu s mraženou slaninou, pomocí tenkého nože vpravíme rovnoměrně do kýty. Zeleninu lze vynechat, ale stojí za to si pohrát, dodá kýtě skvělou vůni a aroma.

2) Poté je třeba kýtu napíchat nálevem a uložit na 2-3 dny předem před samotným grilováním na chladném místě, kde je teplota mezi 8-10°C.

3) Kýtu napíchneme na rožeň, neobalujeme do alobalu, protože konstrukce našeho grilu je přizpůsobena tak, aby nebylo možno kýtu připálit. Kýtu grilujeme cca 5 hodin, v průběhu grilování potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání masa. http://mkgril.cz/recepty/grilovana-veprova-kyta/ http://mkgril.cz/recepty/grilovana-veprova-kyta/ http://mkgril.cz/recepty/grilovana-veprova-kyta/Maso postupně okrajujeme zhruba po 0,5 – 1 cm plátcích.

Ke grilovanému masu podáváme přílohy jako je např. křen, hořčice, okurky, cibulky a černý chléb, dobře vychlazené pivečko nebo dobré vínko.